KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding zet zich in op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiënten-ondersteuning en fondsenwerving.
Onderzoek subsidiëren Tachtig procent van ons budget gaat naar wetenschap-pelijk kankeronderzoek. Door onderzoek verbeteren de vooruitzichten van de patiënt met kanker. En door onderzoek weten we beter hoe we het risico op kanker kunnen beperken. Patiënten ondersteunen Goede informatie verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten. We werken daarom intensief samen met patiëntenorganisaties. |
Voorlichting geven
Door onderzoek komt er steeds meer inzicht in het ontstaan van kanker in relatie tot leefgewoonten. Bij 50 tot 70 procent van de mensen die aan kanker overlijden, waren leefgewoonten (roken, voeding, bewegen) een belangrijke oorzaak van hun ziekte. We geven daarom voorlichting over risico's die mensen lopen en hoe ze die zelf kunnen beperken. Daarnaast stimuleren we een gezonde leefstijl om het risico op kanker te beperken. |
OrganisatieIedereen wordt vroeg of laat met kanker geconfron-teerd: één op de drie Nederlanders krijgt kanker. Wij willen niet accepteren dat er zoveel mensen aan kanker lijden en er al te vaak aan overlijden. Sinds haar oprichting in 1949 doet KWF Kankerbestrijding al het mogelijke om kanker terug te dringen en onder controle te brengen. Ons doel is: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.
KWF Kankerbestrijding financiert kankeronderzoek, geeft voorlichting en ondersteunt patiënten. Om dit mogelijk te maken werven we fondsen. We doen dat niet alleen, maar samen met u. Met KWF Kankerbestrijding investeer je in leven. Stichting Vanaf 1 juni 2007 bestaat KWF Kankerbestrijding uit 1 stichting. Daarvoor was de Vereniging Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrij-ding verantwoordelijk voor het bijeenbrengen van geld. Daarnaast werd het geld beheerd en besteed door de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding. Deze 2 functionaliteiten zijn nu ondergebracht in 1 nieuwe Stichting: Stichting Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding. OnderzoekenAls u met een of meer symptomen bij uw huisarts komt, zal deze u eerst lichamelijk onderzoeken. Zo nodig zal hij verder onderzoek in het ziekenhuis aanvragen of u verwijzen naar een specialist. De specialist zal u verder onderzoeken als uw klachten daartoe aanleiding geven. Als er een kwaadaardige tumor is gevonden is verder onderzoek nodig om te kunnen bepalen welke behandelingen zinvol zijn. De specialist gaat onderzoeken uit welke soort cellen de tumor is ontstaan, hoe kwaadaardig deze zijn en wat het stadium van de ziekte is.
Stadium-indeling Onder het stadium verstaat men de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. De specialist stelt het stadium vast door onderzoek te doen naar: - De plaats en de grootte van de tumor. - De mate van doorgroei in het omringende weefsel. De aanwezigheid van uitzaaiingen in lymfeklieren en/of organen ergens anders in het lichaam. Het kan enige tijd duren voordat u alle noodzakelijke onderzoeken heeft gehad en de aard en het stadium van uw ziekte bekend zijn. Spanning en onzekerheidWaarschijnlijk heeft u vragen over de aard van uw ziekte, het mogelijke verloop daarvan en de behandelmogelijkheden. Vragen die tijdens de periode van onderzoeken nog niet te beantwoorden zijn. Dat kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen, zowel bij u als bij uw naasten. Het kan helpen als u weet wat er bij de verschillende onderzoeken gaat gebeuren. Die informatie krijgt u niet altijd vanzelf. Vraag er daarom gerust naar op de afdelingen waar de verschillende onderzoeken plaatsvinden. |
Leven met kankerDe ziekte kanker en alles wat ermee samenhangt is erg ingrijpend. Het is vaak moeilijk de draad weer op te pakken. Ook wanneer de vooruitzichten goed zijn.
Het leven wordt eigenlijk nooit meer zoals het was. Zowel de patiënt als de mensen uit zijn naaste omge-ving krijgen geestelijk veel te verwerken. Allerlei emoties buitelen over elkaar heen. Erfelijkheid en kankerIn Nederland wordt elk jaar bij ongeveer 73.000 mensen kanker vastgesteld. Bij het ontstaan van kanker kunnen diverse factoren een rol spelen, waaronder ook een erfelijke aanleg. Als verschillende familieleden kanker hebben (gehad), rijst nogal eens de vraag of de ziekte misschien erfelijk is. Meestal is dit niet het geval. Bij ongeveer 5% van alle mensen met kanker is een erfelijke aanleg wél de belangrijkste oorzaak van de ziekte.
U kunt hier lezen over wat er op dit moment bekend is over de rol van erfelijkheid bij het ontstaan van kanker, over verschillende soorten erfelijke kanker en over wat u kunt doen als u vermoedt dat er in uw familie een erfelijke soort kanker voorkomt. BehandelingenEr zijn verschillende methoden om kanker te behandelen. Soms ondergaat u één soort behandeling. Maar vaak bestaat een behandeling uit een combinatie van verschillende methodes.
Afhankelijk van onder meer het stadium van de ziekte, uw leeftijd en uw algehele conditie, bepaalt de arts voor welke behandeling u in aanmerking komt. Doel van de behandeling De behandelingsmethoden voor kanker kunnen een ander en wisselend doel hebben. Artsen gebruiken doorgaans de volgende indeling: Een curatieve behandeling is erop gericht om iemand te genezen.
Met aankoop van deze kaarten wordt er € 0,15 per kaart afgedragen aan KWF Kankerbestrijding
|